Hagelwitte passie Van Paassens
ANDIJK – Zodra de bos chrysanten als bamboe terugveert, krijgt Fred van Paassen een twinkeling in zijn ogen. ,, Ze zijn bokhard.’’
Door Coen van de Luytgaarden – Noord-Hollands Dagblad
Precies zo horen zijn bloemen te zijn. Buigzaam, elastisch en ijzersterk tegelijk. Hagelwitte bloemen met solide stelen van zeventig centimeter lengte. Hij pakt het boeket stevig bij de voet vast en schudt er nog mee eens: ,,Ze buigen niet door. Dit is de allerbeste kwaliteit.’’
Achter hem schuiven vers geoogste chrysantentakken door de bosmachine. Stap één is het afknippen van de wortel en ontbladeren van de stengel. Daarna gaan ze in bossen van vijf takken naar de eindstreep. Hier wacht het doorzichtige folie met bedrijfslogo en opschrift: ‘Fred van Paassen Chrysanten. Passion for Flowers’. Tot slot verdwijnen ze met zestien boeketten tegelijk in dezelfde doos.
Van Paassen (54) verhuisde zeventien jaar geleden met zijn gezin vanuit het Westland naar tuinbouwgebied Het Grootslag te Andijk. Aan de Veenakkers 18 teelt hij uitsluitend witte cultivars met de welluidende naam Bacardi. Hij teelt ze niet alleen, Van Paassen kweekt ze ook zelf op, met stekjes uit eigen beworteling. Deze praktisch volledig geautomatiseerde opzet verschaft hem een aanzienlijke voorsprong op kwekers die de bewortelde stek inkopen. ,,Nu weet ik tenminste waar het vandaan komt en heb ik geen extra kosten voor transport. Doordat je alles in eigen hand houdt, ben je goedkoper uit en je kunt het precies afstemmen zoals jij dat wilt. Dit levert betere bloemen op,’’
Toekomst
Over dat procedé had van Paassen al goed nagedacht lang voor de ‘emigratie’ naar Noord-Holland. Paassen: ,,Als je voorsprong wilt opbouwen en vasthouden, moet je twee stappen vooruit denken. Ik zag al snel in dat uitbreiding er in het Westland niet inzat. Hier zijn we met onze zes hectare maar een kleine speler op de in totaal 480 ha chrysanten in Nederland, maar hier liggen wel mogelijkheden voor de toekomst.’’
Zijn zoon Jan (27) deelt zijn visie en loopt zich al warm om het bedrijf over te nemen. Aanvankelijk was dat niet zijn bedoeling. Jan heeft HBO bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam afgerond en is van huis uit geboeid door het ontwerp en de constructie van grote gebouwen. Maar nu kiest hij toch voor opvolging. ,,Ik heb ook voor een adviesbureau gewerkt, maar ik zat erg veel op kantoor. Ik voel me veel gelukkiger als ik hier in de kas rondloop. Uiteindelijk moet je je hart volgen.’’ Jan en diens broer Wessel denken dat er winst bij het groeiproces te behalen valt door klimaatsturing met behulp van led-verlichting. In samenwerking met de Proeftuin Zwaagdijk studeren ze op nieuwe bewortelingsmethoden op uitsluitend water. Door hydrocultuur hopen ze groeifactoren gunstig te beïnvloeden en de ziektedruk te reduceren.
Maar vooralsnog houden ze vast aan de vollegrond onder glas, als vruchtbare voedingsbodem. Die garandeert de allerbeste kwaliteit die Van Paassen weer deelt met vakgenoten in VannoVa. Dat is een landelijk samenwerkingsverband van zeven ‘’Master Growers’’ die een gezamenlijk assortiment chrysanten in de markt zetten en onderling kennis uitwisselen. Zo hebben zij ieder hun eigen logo op de verpakking met track & trace. ‘Bacardi code 911 Pre-cooled’’ luidt de code. Van Paassen: ,,Onze chrysanten zijn overal op te sporen.’’